maandag 7 juni 2010

Sterling Place en zijn bewoners

In een stad als New York is van alles te beleven, maar het fijnste is het om er in een Echt Huis te verblijven. Ik ben deze maand de gelukkige (mede)bewoner van 16 Sterling Place in Brooklyn.

Het is een ouderwets brown stone huis zoals je die kent uit The Cosby Show. Met een trappetje waarop je lekker even koffie kunt drinken of kunt ontsnappen aan de hitte in het huis (het heeft namelijk als enige huis in de hele US geen airco).

Ik deel dit huis met drie andere bewoners. De hoofdbewoner is Koosje, een grote pluizige en langharige kater met bijkans menselijke trekken. Hij is ongeveer twaalf jaar oud en regeert alles wat niet hoger dan het aanrechtblad ligt.

Dan is er Donna, een zeventigjarige dame die al sinds de jaren zeventig in dit huis woont. Zij zou op dit moment eigenlijk in Nederland moeten zijn voor haar onderzoek naar 17de-eeuwse Nederlandse kunst, maar vanwege een enkelbreuk is zij al ca. twee maanden aan huis gekluisterd.

De derde bewoner is Monty Montenegro, een Grote Grijze Kat die zich het merendeel van de tijd onder de bank verstopt omdat hij een fobie heeft voor zo ongeveer alles. Had ik al gezegd dat hij heel Groot is?

Tot vandaag was ook Melchior een van de bewoners, maar hij is vanavond weer naar NL teruggevlogen. Tja, je bent campagnemedewerkers of je bent het niet, ten tijde van verkiezingen.

Daarom geniet ik voor nu maar even in mijn eentje van deze geweldige buurt, met als groen toevluchtsoord Prospect Park waar je heerlijk kunt hardlopen.

De buurt waarin mijn huis staat, Park Slope, kent nogal een geschiedenis. In de jaren zeventig trokken steeds meer artistiekelingen en homoseksuelen hierheen. Brooklyn was in die jaren echt nog een gevaarlijk plek om te zijn, met veel criminaliteit en geweld op straat. Centraal door de wijk loopt 5th Avenue, in die jaren volstrekt onveilig.

Het is erg leuk om de verhalen van Donna te horen over de geschiedenis van de buurt. Zij heeft een aantal vrienden die hier ofwel in de buurt hebben gewoond of er nog steeds een huis bezitten. Afgelopen zaterdag hadden we een dinner party met een aantal van deze vrienden, waarbij een aantal verhalen en anekdotes van vroeger naar voren kwamen. Bijvoorbeeld over hoe Donna en haar levensgezel Barbara (inmiddels niet meer in leven) tot grote verwondering van de mannen uit de straat zelfstandig hun huis verbouwden.

De huizenprijzen zijn overigens inmiddels gigantisch gestegen, want inmiddels is Park Slope een van de hippere wijken van Brooklyn - samen met Williamsburg. 5th Avenue kan zich nu meten met zijn grotere broer op Manhattan. Op iedere hoek zit wel een lekker restaurantje, een vintage winkel of een of ander lokaal hip merk kleding/koffie/bier/koek/fietsen.

Park Slope is een heel gemengde buurt: met veel creatievelingen, homoseksuelen, jonge gezinnen met kinderen en dus dat handjevol bejaarden die de tand des tijds hebben doorstaan. En vergeet de katten niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten